Labradoodles zijn zeer sociale, lieve, intelligent honden die heel graag onder de mensen zijn. Ze zijn behoorlijk nieuwsgierig en zijn altijd blij als er bezoek aan de deur staat. Ze zijn kindvriendelijk en doen niets liever dan spelen. Daarnaast kunnen ze heel goed stemmingen aanvoelen en zullen al vlug komen knuffelen of naast je komen zitten om troost te bieden. Ze worden ook ingezet als therapiehond voor kinderen met autisme, down syndroom of andere speciale behoeften.


De Australian Labradoodle werd in de jaren 70/80 gecreeerd voor een blinde vrouw met allergische klachten. Toen werd een poedel gekruist met een labrador om zo de combinatie hulphond en allergie vriendelijk te bekomen. De eerste kruisingen waren leuk maar niet stabiel. Zo ging men op zoek naar andere rassen om de perfecte mix voor een Labradoodle te bekomen. Hierin zit de poedel en labrador maar ook wat van de Ierse waterspaniel, curly coated retriever en de Engelse en Amerikaanse cocker spaniel. Een Australian Labradoodle is dus niet een gewone mix van poedel met Labrador.


De Australian Labradoodle bestaat in 3 maten: mini (tot 42 cm en +/- 10 kg), medium ( tot 53 cm en tussen 15 à 20 kg) en standaard (tot 63 cm en vanaf 22 kg).


De vacht is heel bijzonder omdat veel mensen die allergieën hebben goed reageren op een Australian Labradoodle. Het is belangrijk dat er altijd eerst getest wordt of er een reactie komt. De vacht van een Australian Labradoodle komt in 3 soorten voor: fleece vacht, wavy fleece vacht en de wollen vacht. Hun prachtige vacht moet je wekelijks borstelen en regelmatig laten knippen. Het gebruik van een waterblazer is hierin essentieel. Deze gebruik je als de vacht nat is na bv. een wandeling of een bad om droog te blazen. Hierdoor verklein je de kans op klitten. De waterblazer zal er ook voor zorgen dat alle stof uit de vacht te blazen. Wij gebruiken de waterblazer wekelijks tijdens de borstelbeurt, ook al is de vacht droog. Op deze manier kan je makkelijker zien waar er klitten zitten. Laat je hond al van kleins af wennen aan de waterblazer. Eerst aan de pootjes en zo werk je stapje voor stapje verder.


Er bestaan verschillende generatie Australian Labradoodles:


ALF0: Australian Labradoodle Foundation Dog generatie 0

ALF1: Australian Labradoodle Foundation Dog 1ste generatie

ALF2: Australian Labradoodle Foundation Dog 2de generatie

ALF3: Australian Labradoodle Foundation Dog 3de generatie

PURE AL: Australian Labrdadoole Pure Bred = raszuiver


De puppy's die hieruit geboren worden zijn steeds 1 generatie hoger dan de laagste ouder:

ALF1 x ALF3 wordt ALF2

ALF2 x ALF3 wordt ALF3

ALF3 x ALF3 wordt PURE AL


Daar de Australian Labradoodle intelligente honden zijn is mentale uitdaging onmisbaar. Doe zoekspelletjes met je hond, verstop de brokjes in een snuffelmat of strooi ze buiten in het gras. Er bestaan puzzels waarin je een lekkernij of brokjes  kan verstoppen, een ideale uitdaging. Een Australian Labradoodle is heel leergierig. Ze zijn altijd te vinden om een nieuw trucje aan te leren.


Een Australian Labradoodle houdt van de natuur en moet zijn energie kwijt kunnen. Ga dagelijks minstens anderhalf uur met je hond gaan wandelen. Neem regelmatig een andere weg zodat hij/zij steeds in nieuwe situaties terecht komt. Hij zal dit ook als 'normaal' gaan bestempelen en op deze manier bekom je een zelfverzekerde hond. De meeste Australian Labradoodles houden van water en zijn niet te houden als ze een plas, meer of de zee zien. Het zijn goede zwemmers doch is het belangrijk dit stap voor stap aan te leren.


Als je een lieve, warme, intelligente familiehond zoekt dan is de Australian Labradoodle de ideale match. Heb je allergieën dan komt dit ras ook in aanmerking maar test eerst uit of je erop regaeert.